Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Shop

Doe mee

#fien en thibault staan op

#eva de roo

#de afrekening

#popnieuws

#faqda

#de tijdloze

#snowcase

Zondag Bij Vlaeminck: sportjournalistes getuigen over seksisme en grensoverschrijdend gedrag

#Bij Vlaeminck

vr 18 okt. — 2:08

Zondag Bij Vlaeminck: sportjournalistes getuigen over seksisme en grensoverschrijdend gedrag

Zondag zendt Studio Brussel uit vanop WILL, het sportfestival in Kortrijk Xpo.  Naar aanleiding daarvan heeft Studio Brussel-journalist Stijn Vlaeminck het in zijn programma ‘Bij Vlaeminck’ over vrouwen in de sportwereld en de sportjournalistiek.

Stijn polste bij 7 Vlaamse sportjournalistes naar hun ervaringen als ‘vrouw in een voornamelijk mannelijke wereld’. Hij stelde hen 2 vragen; op welke grenzen bots je als sportjournaliste en ben je ooit al eens (seksueel) geïntimideerd geweest? 

De vrouwen wilden meteen getuigen. Ze hebben elk hun eigen verhaal on tape aan Studio Brussel bezorgd.

Latent seksisme lijkt ingebakken in de sportwereld. De meesten onder hen werden bovendien ooit al seksueel geïntimideerd en ze moeten als vrouw elke dag opnieuw opboksen tegen vooroordelen.

Beluister hier alvast enkele getuigenissen:

Ann Braeckman — freelance wielerjournalist

"Van mij mag iemand zeggen: Ann, ge ziet er goed uit in dat topje. Kom hier dat ik u op de capot van de auto neem. Je moet daar een beetje in meegaan, want anders krijg je niets gedaan in het wielrennen."

"Er is mij ooit een exclusief interview aangeboden met een renner. De boodschap was: als ik u straks op mijn hotelkamer vind, dan komt dat interview wel in orde."

Steffy Merlevede — journalist bij Sporza

"Ik wou een interview met een technisch directeur bij een club uit eerste klasse. Hij antwoordde: ‘Neen, ik wil geen interview geven en al zeker niet aan een wijf’."

Hilde Van Malderen — freelance journalist

"Een voetballer zegde een interview af omdat ik niks met hem wilde gaan drinken de avond voordien. Een analist stuurde mij zomaar out of the blue een foto van zijn erectie. Een voetballer eiste dat ik foto’s van mezelf zou sturen of dat hij mij anders wel zou weten te vinden."

Inge Van Meensel — journalist bij Sporza

"Op de VRT was er een man - ik wil hem geen collega noemen - die openlijk zijn haat toonde tegenover vrouwen in de sportjournalistiek. Hij zei dat vrouwen geen goeie sportjournalisten kunnen zijn, want ze kennen nu eenmaal niks van sport. Punt."

Soetkin De Sloovere — was journalist bij VTM

"Het begint met berichtjes over hoe je eruitziet, maar na een tijdje gaat dat over in uitnodigingen om seks met hen te hebben op hotel. Ik ben daar uiteraard nooit op ingegaan. Is dat seksuele intimidatie? Dat weet ik niet goed."

"Een atletiek-coach kneep mij eens in de wang en zei dat ik er zo mooi uitzag. Helaas had ik toen niet de reflex om hem een mep te verkopen."

Hermien Vanbeveren — journalist bij Sporza

"Als vrouw moet je je net iets meer bewijzen. Je moet aantonen dat je er iets van kent en dat je kan meespreken."

Anoniem

"Na een reportage bij Westerlo was één van de voetballers nog wat zat van de vorige avond. Hij heeft mij heel de middag achtervolgd, en kon het niet laten om avances te maken en mij mee uit te vragen. Een beetje zielig en lastig om te werken."

Bij Vlaeminck, zondag tussen 10 en 12 op Studio Brussel.

Meer zoals dit...

Proficiat

Je bereikte de onderkant van deze pagina.

Volg ons op
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet