Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Shop

Doe mee

#fien en thibault staan op

#eva de roo

#faqda

#de tijdloze

#popnieuws

#de afrekening

#de festivalzender

Is drum 'n bass bezig aan een revival? Netsky: "De nieuwe garde is er, en die is overwegend vrouwelijk."

#radar

wo 15 mrt. — 2:00

Pak je rugzak, want drum ’n bass is terug. Een golf nieuwe makers bewijst dat het genre bezig is aan een revival. Nia Archives, PinkPantheress en piri & tommy zijn slechts een greep uit het aanbod jonge - en overwegend vrouwelijke - muzikanten die zich op de typische jungle-beat storten en er pijlsnel de muziekwereld mee veroveren. “Yes, de sound van 30 jaar geleden is back.”
Nia Archives en Pink Pantheress zorgen voor een revival van drum 'n bass.

Ontstaan in het UK van de jaren 90, nu helemaal terug. Een nieuwe generatie artiesten laat zich inspireren door drum ’n bass en zet het genre naar hun hand. Het resultaat? Een frisse sound die aan 170 beats per minuut de charts binnendringt. Om te achterhalen hoe drum ’n bass opnieuw de wereld verovert, keren we terug in de tijd.

Drum ’n bass is back

Voor de roots van drum ’n bass moeten we naar de UK. Rik De Bruycker neemt je mee: “Toen ik de EP van Nia Archives voor de eerste keer hoorde, dacht ik: yes, de sound van 30 jaar geleden is helemaal terug. In de UK draaide alles toen rond drum ’n bass en jungle.”

“Als we echt een diepe duik willen nemen in de roots van drum ’n bass, moeten we 50 jaar terug in de tijd. DJ’s zochten op de soulplaten van hun ouders naar de drumloops en mixten die aan elkaar. Hiphop zag het levenslicht. De beats werden dankzij ravesounds harder en sneller, wat later evolueerde tot jungle en drum ’n bass.”

Jungle en drum ’n bass worden makkelijk in één zin genoemd, maar er is een duidelijk verschil tussen de genres. “Jungle kwam eerst, en eigenlijk is drum ’n bass een opgekuiste versie daarvan. In jungle zitten veel reggae-invloeden, maar ook hiphop en samples van soulmuziek. Drum ’n bass is opgekuist en klinkt cleaner”, vertelt Blck Mamba.

Voor luisteraar Emiel betekent drum ’n bass een throwback naar zijn tienerjaren. “Toen ik 13 was, zocht ik enorm naar mijn muzikale identiteit. Mijn oudere broer ging toen al naar drum ’n bass-feesten, en schotelde me Netsky voor. Ik was meteen helemaal mee.”

Vorig jaar stond Emiel op Dour naar Nia Archives te kijken. Met songs die bol staan van de drum ’n bass-invloeden is ze duidelijk een lid van die nieuwe garde. Haar bad boy jungle-gehalte slingerde hem terug in de tijd: "Nia Archives heeft een indrukwekkende stijl. Ze trekt een hele zaal mee en komt bij iedereen binnen. Ook al hebben veel mensen misschien daar een verschillende muzieksmaak: iedereen vibede in harmonie mee.”

De nieuwe garde focust op songwriting

Dat drum ’n bass aan een revival bezig is, heeft Netsky ook al gemerkt. Alleen klinkt de golf waar ook Nia Archives op surft helemaal anders dan de scene die we kennen uit de jaren 90: “Er komt een nieuwe garde aan, en er ligt een grote focus op songwriting”, vertelt Netsky. 

“De producers schuiven naar de achtergrond, en veel vrouwelijke artiesten gebruiken drum ’n bass als inspiratiebron om een stijl te creëren rond hun song. Voor mij zijn artiesten als Nia Archives en PinkPantheress songwriters, die drum ’n bass slim gebruiken om hun song op te schrijven.” 

“De producers schuiven naar de achtergrond, en veel vrouwelijke artiesten gebruiken drum ’n bass als inspiratiebron om een stijl te creëren rond hun song."

— Netsky

“Als producer bekijk ik de muziek van de andere kant: ik maak clean, dansvloer-ready nummers. Bij de nieuwe garde moet alles niet zo perfect zijn, en dat is ook helemaal niet erg, want voor hen is het de vibe die telt. Niet de militaire precisie van de productie.”

Welke artist uit de nieuwe garde moet je volgens Netsky zeker checken? “PinkPantheress. Ik ben een gigantische fan. Ze maakt ongelooflijk vette songs, geschreven door iemand met talent. Er hangt een zekere air rond haar. Die moet je leren kennen."

Meer horen over de revival van drum ’n bass? Michèle Cuvelier nam in Radar een diepe duik in het fenomeen. Herbeluister de volledige uitzending hier

Meer zoals dit...

Proficiat

Je bereikte de onderkant van deze pagina.

Volg ons op
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet