Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Shop

Doe mee

#fien germijns

#eva de roo

#faqda

#popnieuws

#de afrekening

#de tijdloze

#snowcase

Hoe PJ Harvey het tot Tijdloze artieste schopte

#de tijdloze

di 31 dec. — 7:16

Welkom in De Tijdloze 100, Polly Jean Harvey.
Waarom PJ Harvey zichzelf tot Tijdloze artieste katapulteerde

Dit jaar verwelkomt De Tijdloze 100 een nieuwe vrouw. PJ Harvey komt met 'Down By The Water' binnen op 99. Stijn Van de Voorde legt uit waarom de Britse zangeres ongetwijfeld een plek in de lijst verdient.

Polly Jean Harvey staat na (bijna) dertig jaar trouwe dienst voor het eerst in De Tijdloze 100. Het werd godverdomme tijd. Het talent van de Britse singer-songwriter bleef nooit onopgemerkt. Na haar eerste album Dry ('92) werd ze geprezen door onder meer BBC radiofenomeen John Peel, en de mannen van U2 sleepten haar vrijwel onmiddellijk mee op tour. Alles wat ze de afgelopen decennia uitbracht was de moeite: 'Rid of Me' (’93), 'Is This Desire' (’96), 'Let England Shake '(2011) en zo veel meer. PJ Harvey is meer dan gewoon een zangeres die haar liedjes zelf schrijft. Ze is een kunstenares die zichzelf en de rest van de wereld voortdurend wil verrassen.

Ik zie haar daar nog staan in 1995 op de weide van Torhout met haar roze catsuit aan. 'Down By The Water' verdient een plaatsje in De Tijdloze, maar klassiekers als 'A Perfect Day Elise', 'Sheela-Na-Gig', 'The Glorious Land' en 'This Is Love' eigenlijk ook. Al betekende 'Down By The Water' wel haar doorbraak in de Verenigde Staten. Opvallend, want het blijft een behoorlijk gruwelijk nummer over een vrouw die haar dochter verdrinkt in een meer. Later keert ze fluisterend terug naar de bewuste plaats met de gekende woorden: "Little fish, big fish swimming in the water, come back here, man, gimme my daughter."

100% creepy style, maar ook wel 100% de moeite. Net als PJ Harvey zelve.

Meer zoals dit...

Proficiat

Je bereikte de onderkant van deze pagina.

Volg ons op
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet