Hoe nadrukkelijk sijpelt AI-technologie het muzieklandschap binnen? "Benieuwd maar ook akelig."
#radar
vr 12 mei — 5:46

The Beatles die The Beach Boys coveren, Kanye West die een eigen versie van Gotye’s 'Somebody That I Used To Know' brengt en zelfs ‘nieuwe’ muziek van Nirvana en Oasis… als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Neen, geen van bovenstaande nummers zijn écht. Wel zijn ze allemaal verwerkt door of met behulp van artificiële intelligentie, want aan de hand van talloze data is het vandaag de dag niet zo heel moeilijk om eender welke artiest eender welk nummer te laten zingen.
'Vuurwerk' van Bazart
Michèle Cuvelier nam afgelopen week in Radar de proef op de som, want samen met AI-expert Michiel Vandendriessche toverde ze de gekste dingen uit haar computer. Het begon met de intro van de uitzending (zie boven) die door Michèle verteld werd. Alleen niet door de echte Michèle.
Maar er was veel meer. Mathieu Terryn van Bazart die 'Vuurwerk' van Camille zingt? Check. Kanye West en Drake die hun eigen versie van Glints’ 'Bugatti' brengen? Het gebeurde! Je kan een systeem namelijk de stem en de klank van een bepaalde artiest laten leren, waardoor je, afhankelijk van het aantal data en de kwaliteit ervan, vaak vrij makkelijk een haast niet van het origineel te onderscheiden geluid kan creëren. Best indrukwekkend.
Whole new range of possibilities
Liam Gallagher vindt het AI-album van Oasis bijvoorbeeld ‘mad as fuck’ en Grimes heeft al aangegeven dat haar stem ter beschikking staat van iedereen die ze wil gebruiken. Je merkt: er zit een toekomst in artificiële intelligentie binnen het muzieklandschap. Een toekomst die eigenlijk al tegenwoordige tijd is, want zowat 60% van alle artiesten zou al gebruik maken van AI. Netsky en Chuki Beats gebruiken het bijvoorbeeld om te samplen op een ander niveau. "Je kan één specifiek instrument uit je favoriete tune halen. A whole new range of possibilities!", klinkt het bij die laatste.

AI
De Jaren Nul vs. AI
Maar hoe legaal is dat nu eigenlijk allemaal? Wel, niemand die het echt weet, want zoals wel vaker is de technologie de wetgeving voor. Johannes Genard van School Is Cool blijft daarom redelijk sceptisch: "Er moet een wettelijk kader komen voor we AI de sleutels tot onze cultuur geven. Het voelt een beetje aan als het Wilde Westen." En daar heeft hij wel een punt, want er zijn natuurlijk ook heel wat gevaren verbonden aan het generen van stemmen. Denk bijvoorbeeld maar aan fake news of mensen dingen laten zeggen die ze eigenlijk niet gezegd hebben, oftewel oplichterij.
Dat het zelfs heel makkelijk is om mensen op te lichten met artificiële intelligentie, bewees Sam De Bruyn vorige week bijvoorbeeld nog. Samen met netmanager Steven Lemmens besloot hij om een uitzending van De Jaren Nul volledig in elkaar te laten steken door ChatGPT; gaande van de playlist tot de aankondigingen. En wat bleek? Niemand had iets door. "Mijn echtgenoot, bij wie de radio op de achtergrond speelde, had helemaal niets gemerkt. Enkel de nieuwslezer, die me natuurlijk vaak bezig hoort, zei achteraf dat hij het inderdaad een nogal vreemde beginpresentatie vond. Michèle Cuvelier, die het programma na mij presenteert en me dus ook dagelijks aan het werk hoort, zei letterlijk: "Amai, wat een aankondiging is dat?!" Maar buiten die twee superfans had niemand iets door," zegt Sam.
De uitzending van De Jaren Nul kan je herbeluisteren in de StuBru-app of via VRT MAX.
Computers don't have souls!
Dan rijst natuurlijk al snel de vraag of artificiële intelligentie de mens op den duur niet gewoon kan vervangen, al lijkt dat voorlopig nog niet aan de orde. "Er zit geen ziel in AI. Een computer zal nooit kunst kunnen maken zoals een mens dat kan, daar heeft die de gevoelens niet voor," klinkt het bij Michèle. Daar spreekt Sam haar in bij: "Gevoel, nuance en persoonlijkheid zijn nog lang niet de sterktes van AI. Dat zijn menselijke zaken die levensnoodzakelijk zijn om goeie radio te maken. ChatGPT vervalt nogal snel in clichés."
Wel is hij ervan overtuigd dat de mens samen met die artificiële intelligentie grootse dingen kan bereiken; iets wat op dit moment al gebeurt. Zo werd een slecht klinkende quote van K1D bijvoorbeeld al opgepoetst in Radar, maar werden er door ChatGPT ook al quizvragen opgesteld voor De Jaren Nul. Ook is het interessant om playlists te laten samenstellen door AI. "Je kan bijvoorbeeld tegen ChatGPT zeggen: 'Ik wil speciaal voor moederdag een playlist van vijftien platen, uitgebracht tussen 1995 en 2005, met enkel liedjes over moeders, minstens drie Belgische tracks en zonder artiesten die gecanceld werden in de laatste vijf jaar.’ Op vijf seconden tijd krijg je je resultaat. Daar doet een hele muziekredactie wel een pak langer over natuurlijk," besluit Sam.
"Hello there, Michèle."
Je hebt het door, er kan veel met AI-technologie. Heel veel. Zo kreeg Michèle voor haar 31ste verjaardag een bijzondere verrassing van haar redacteur Siebe Janssens. Een persoonlijke boodschap van haar muzikale held Paul McCartney.
Radar
Wil je de volledige uitzending van Radar - van woensdag 10 mei 2023 - over AI herbeluisteren? Dat kan in de StuBru-app en via VRT MAX.