Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Shop

Doe mee

#fien germijns

#eva de roo

#faqda

#de tijdloze

#popnieuws

#de afrekening

#snowcase

#week van de belgische muziek

Hoe groot is de invloed van muziek op jouw geestelijke gezondheid?

#zender

do 10 okt. — 1:50

Zender focuste een hele uitzending op World Mental Health Day.
Omslag World Mental Health Day

10 oktober is World Mental Health Day, een dag waarop extra aandacht geschonken wordt aan geestelijke gezondheid. Ook binnen de muziekindustrie wordt er alsmaar meer aandacht aan het thema gegeven. Van experts tot muzikanten: in Zender nodigden we heel wat gasten uit om erover te praten. Want dat is belangrijk.

Steeds meer artiesten durven zich uit te spreken over het thema. Van Billie Eilish tot Armin Van Buuren: ze proberen geestelijke gezondheid uit de taboesfeer te halen met hun muziek. Tijdens de uitzending spraken muzikanten open over hun geestelijke problemen en hoe ze die overwinnen met muziek, terwijl experten dan weer de kracht van muziek benadrukten.

Ian Clement en Te Gek?!

Te Gek?! is een organisatie die psychische problemen bespreekbaar wil maken. Ze hebben sinds kort een nieuwe campagnesong: 'Source Material'. Een nummer gemaakt door Ian Clement van Wallace Vanborn, die in Zender vertelde hoe belangrijk zo'n organisatie is voor hem: "Ik ben al lang bezig met de thematiek en vond het belangrijk dat ik mijn steentje kon bijdragen."

Hij kampte zelf met psychoses en merkte dat die ook invloed hadden op zijn muziek: "Het was enorm verwarrend, maar ook enorm leerrijk. Psychoses zijn voor iedereen anders. Iedereen die iets probeert te verwerken, gebruikt de balast die op hem duwt. Het is heel anders om nu muziek te maken, vooral tekstueel dan."

"Met een griepje ga je ook naar de dokter, waarom zou je dat met je psychologische problemen niet kunnen?"

— Safi

Safi

Twee jaar geleden maakte Safi bekend dat hij met een depressie kampte en het syndroom van Asperger heeft. Hij benadrukt in Zender hoe belangrijk het is om hulp te krijgen bij je geestelijke gezondheid: "Ik vind het doodnormaal dat je met een griepje of keelontsteking naar de dokter gaat, maar vanaf het over problemen in je hoofd gaat word je scheef bekeken. Het feit dat je je bezoek aan de psycholoog niet terugbetaald krijgt, zegt genoeg."

Vrijdag kwam hij met een nieuwe EP B L E U. In zijn nummers rapt hij openlijk over zijn geestelijke gezondheid en hij legde uit hoe belangrijk muziek maken daarbij is: "Je hoort maar twee emoties op het album: een droevige Safi, of een boze Safi. Soms zit ik zo diep dat ik het gewoon van me af moet schrijven. Dan giet ik mijn woede in een nummer." Veel mensen herkennen zich in Safi's nummers: "Het doet me enorm deugd dat mensen zich kunnen herkennen. Ik krijg bijna dagelijks berichten van mensen dat mijn muziek hen helpt."

"Ik kan me echt niet sterker voordoen dan ik ben, dat werkt niet voor mij."

— Jeroen Perceval, Kramer

Het beestje van Kramer

Kramer is het muziekproject van acteur Jeroen Perceval. Hij bracht vorig jaar zijn tweede album 'Beestje' uit, waarin hij erg open is over zijn gevoelens: "Ik kan me echt niet sterker voordoen dan ik ben, dat werkt niet voor mij. Mijn muziek helpt me om mijn problemen te overwinnen. Maar toch zit ik nog met een soort schaamte," vertelde hij in Zender. Ook voor hem hielp het dus om zijn gevoelens te vertalen in muziek.

Hij rapt wel op een humoristische manier over zijn problemen, wat belangrijk is voor hem: "Humor is een perfecte manier om met de banaliteit van ons bestaan om te gaan."

 

Thieu van VRWRK

Thieu speelt bij VRWRK en is psychiater. Een ideale combo, vindt hij: "De druk binnen de muzieksector is echt heel reëel. Het helpt me dus dat ik werk als psychiater en in contact kwam met het behandelen van angst. Ik ben blij dat er in de media meer wordt over gesproken, maar toch blijft het een taboe. Veel artiesten vinden het nog steeds moeilijk om er over te spreken." Moeten we als publiek artiesten minder dan pushen? Thieu heeft zijn mening: "Fans zijn heel vaak heel steunend, maar in extreme gevallen speelt de media een negatieve rol. Ze creëren soms een gevoel van eenzaamheid," zegt hij.

Ritme is belangrijk

Dat muziek helend kan werken, blijkt uit de gesprekken met Ian, Kramer en Safi. Katrien Foubert, dokter muziektherapie, helpt haar patiënten met muziek en kan dat beamen. "Muziektherapie is een overwegend non-verbale therapie. Het draait om de beleving. De patiënt kan zo dingen ervaren die hij via woorden niet kan," vertelt ze bij Zender.

Patiënten hebben geen technische of muzikale kennis nodig om de instrumenten te bespelen. "Er wordt gezocht naar samenspel, en dan gaan we op zoek naar een ritme. Want dat is belangrijk: mensen met bijvoorbeeld een depressie zijn vaak hun ritme kwijt. Hun emotionele ritme, dagritme en nachtritme is volledig weg. Door muziek te spelen vinden ze opnieuw een ritme om mee te connecteren."

Stop de verheerlijking

"Als Kurt Cobain niet zo getormenteerd was, had hij niet zo'n prachtige muziek kunnen maken" is een uitspraak die Katrin Swartenbroux ergens hoorde. Ze is journaliste bij De Morgen en schreef een opiniestuk waarin ze een duidelijke boodschap heeft: artiesten creëren niet dankzij hun mentale problemen, maar ondanks die problemen. "Als je de mentale problemen van artiesten gaat verheerlijken, dan doe je alsof zij pijn moéten hebben om kunst te maken die waardevol is. Verheerlijk de muziek van Kurt Cobain, maar niet zijn geestelijke problemen."

"Creatieve beroepen zijn meer kwetsbaar voor psychische problemen, dat is bewezen."

— Koen Willems, psychiater aan het AZ Sint Lucas

Kwetsbare creatieve sector

Kurt Cobain, Safi, Ian Clement en Thieu zijn lang niet de enige artiesten die het soms moeilijk hebben met hun geestelijke gezondheid. Dat merkt ook Koen Willems, die psychiater aan het AZ Sint Lucas in Gent is. Hij heeft vaak patiënten die in de creatieve sector werken, en merkte in de praktijk wat ook onderzoek al heeft aangewezen: "Creatieve beroepen zijn vaak meer vatbaar voor psychische problemen. Er zijn veel creatieve beroepen, wat ook maakt dat er dus een grote groep van de bevolking enorm kwetsbaar is voor mentale problemen."

Meer zoals dit...

Proficiat

Je bereikte de onderkant van deze pagina.

Volg ons op
Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet